Waar dreigen er tekorten in drinkwater door klimaatverandering?

— reposted from KlimaatHelpdesk —

🚰 Waar dreigen er tekorten in drinkwater door klimaatverandering?

Die vraag stelde Alette (55) uit Almere aan KlimaatHelpdesk. Anne Van Loon, expert op het gebied van droogterisico’s bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam), schreef voor ons een antwoord.

👉 In het kort:
“Tekorten in drinkwater door klimaatverandering kunnen overal voorkomen, maar vooral in gebieden met een combinatie van een lagere watervoorraad door droogte, een hogere vraag naar water door hittegolven en lagere leveringszekerheid door kwetsbare situaties, overstromingen of slechtere waterkwaliteit. Die combinaties zullen veel voorkomen in gebieden die nu al warm en droog zijn en waar de bevolking kwetsbaar en arm is (Afrika, Azië). In nattere en rijkere landen (Europa, Noord-Amerika) zijn er ook risico’s op tekorten voor drinkwater, bijvoorbeeld door hogere waterbehoefte in de landbouw, maar in die gebieden zijn vaak de financiële middelen aanwezig om voor leveringszekerheid te blijven zorgen, bijvoorbeeld via ontzilting van zeewater of hergebruik van afvalwater.”

🔗 Het volledige antwoord lees je op de KlimaatHelpdesk site: https://lnkd.in/egQZbNzX

✔️ Dit antwoord is nagekeken door Jan Cools (University of Antwerp).
Redacteur: Daan Reijnders.

📷: Een meisje haalt drinkwater in het warme en extreem droge gebied rondom Hodediah, Yemen, waar al jaren oorlog woedt. ©2019 European Union (fotograaf: Peter Biro) CC BY-NC-ND 2.0 DEED

#droogte #drinkwater #hittestress #hittegolven #waterzekerheid #overstromingen #oorlog #waterkwaliteit